Tom Ehlen                                            

Geboortedatum: 04-08-1983

Woonplaats: Sittard

  • Wat vind je zo leuk aan sporten met honden?

Snelheid, in de breedste zin van het woord, heeft altijd mijn aandacht gehad. Het canicrossen laat mij een hardloopsnelheid beleven die ik zonder hond niet zou kunnen ervaren. Door het gaan wandelen en rennen met Loki, de hond van mijn broer, heb ik in 2017 tijdens googelen naar een harnas, het canicrossen per toeval ontdekt. De combinatie tussen hardlopen en lekker met je maatje de natuur in heeft sindsdien mijn hart veroverd!

  • Wat voor ras hond(en) heb je en wat is/zijn hun naam(en)?

Sinds 13 november 2019 zijn Lisa en ik trotse eigenaar van Tobi, onze eerste hond! Tobi is een Europese sledehond, een kruising tussen Greysther Pinna en Hound Marco.

  • Welke sporten doe je?

Prestatief hardlopen, krachttraining voor mijn algehele fitheid en recreatief motorracen.

Wielrennen doe ik soms als hersteltraining of gewoon als het lekker weer is en ik de Limburgse heuvels in wil.

  • Hoe lang ben je actief in deze sport(en)?

Ik doe sinds september 2017 aan canicross en heb Loki en mij toen direct ingeschreven voor het NK te Helden. Gewoon in het diepe springen, toch? Vervolgens heb ik contact gezocht met Canicross-Limburg Zuid, waar ik o.a. Lars en Mieke heb leren kennen. Gedurende 2018 heb ik het vertrouwen van Lars en Mieke gekregen om met Luna, hun Labmaraner, te mogen canicrossen. Met Luna heb ik inmiddels vele mooie avonturen beleefd en de nodige prijzen weten te winnen. Zonder Luna was ik nooit gekomen waar ik nu ben. Hier ben ik Lars, Mieke en natuurlijk Luna eeuwig dankbaar voor!! Ook heb ik enorm veel geleerd van alle andere leden van Canicross Limburg-Zuid en Canicross Nederland; stuk voor stuk geweldige mensen!

Hardlopen heb ik opgepakt na het stoppen met voetbal, zo’n 12 jaar geleden. Na ook hiermee een 5-tal jaartjes te zijn gestopt, heb ik dit dankzij Loki in 2017 weer hervat. Sinds 6 maanden train ik onder leiding van mijn coach Michel van de Wall om het maximale uit mijzelf te halen.

Krachttraining doe ik sinds 3 jaar, waarbij de nadruk ligt op functionele kracht, een sterke core, het vergroten van mijn algehele belastbaarheid en blessurepreventie.

Met motorracen ben ik 2 maanden na het behalen van mijn motorrijbewijs in 2016 gestart. Zo’n 5-10 dagen per jaar ben ik op het circuit te vinden. Ook deze uitdaging vereist een goede fysieke fitheid en dit houdt me enorm scherp!

  • Welk onderdeel doe je het liefst en waarom?

Zeker weten canicross! Naast het prestatieve element, de adrenaline en de snelheid is het sporten met hond en het steeds weer ontmoeten van alle dierenvrienden en hun trouwe viervoeters telkens één groot feest!

  • Wat zijn je doelen voor de toekomst in deze sport(en)?

Gezien mijn persoonlijke groei gedurende de afgelopen 2,5 jaar in het canicrossen streef ik ernaar ooit het podium tijdens een EK of WK te mogen bestijgen. Als ik denk dat het een realistisch doel is, durf ik die lat altijd wel hoog te leggen! Het “ergste” wat kan gebeuren is dat het niet lukt, toch?

  • Wat is jouw mooiste sportmoment tot op heden?

Dan kies ik ondanks een mooi sportverleden, toch voor een heel recent moment: 2e plek NK korte canicross 2019. Nadat Luna en ik al de lange cross in de benen hadden, hebben we 1,5 uur later op de korte cross onszelf versteld doen staan door naar een tweede plek te lopen, op slechts 1 seconde achter de nummer 1! Voor mij een beloning na een jaar hard trainen en supertrots op deze prestatie door Luna!

  • Wat is het grappigste of minst leuke sportmoment tot op heden?

Daar hoef ik niet lang over na te denken! Tijdens de relay van het afgelopen EK Canicross lag ik na een snelle start op de derde plek, iets achter de nummer 1 en 2 en vlak voor de nummer 4; de hond van de nummer 4 liep rechts naast mij en besloot terwijl wij rechtdoor moesten, linksaf te slaan en liep mij de benen onder mijn lijf uit. De route van de Lange canicross (op dit bepaalde punt linksaf) zat blijkbaar nog in zijn geheugen! Een buikschuiver met het gezicht door de modder was het gevolg. Geen tijd om na te denken en met enkele schaafwonden de achtervolging ingezet. Al doende leert men en ik de toekomst kies ik op een kruising dus de buitenkant!

  • Kun je één tip geven aan andere canicrossers/steppers/bikers/sledehondenmushers wat

je het beste wel/niet kunt doen in deze sport(en)?

Investeer in je eigen fysieke fitheid. Dit voorkomt blessures, zorgt voor een betere conditie en prestaties en zorgt voor een sneller reactievermogen wat zeker met de hoge snelheden over moeilijk terrein geen overbodige luxe is! Daarnaast vind ik dat je het verplicht bent aan je hond; het mes snijdt ook hier van twee kanten. Op zoek naar betere prestaties? Train dus niet alleen je hond, maar zeker jezelf; “no sweat no glory”!

  • Wat is jouw favoriete Fastdog product voor jouw hond(en)?

Mmm moeilijke keuze…! Omdat ik het hydrateren en herstellen van de honden enorm belangrijk vindt, kies ik voor de Dog Performance Shake. Tobi en Luna vinden dit superlekker en kijken altijd weer uit naar hun favoriete drankje!!