Carlien Harms

Geboortedatum: 13-02-1968

Woonplaats: Wijk bij Duurstede

  • Wat vind je zo leuk aan sporten met honden?

Ik ben gek op honden én houd veel van sporten.  Samen sporten is dan ook het allerleukste wat er is! Zeker als het ook nog “hard” gaat!! Een beetje spannend mag het ook wel zijn. Mits het nog veilig en gezond is voor hond en mens.

  • Wat voor ras hond(en) heb je en wat is/zijn hun naam(en)? 

Mikke; een Noorse Greysther van 8 jaar oud.

Powerrr; een Greysther van Noorse afkomst van 6 jaar oud.

Oslo; een Noorse Greysther van 5 jaar oud.

Joonas; de zoon van Powerrr en een Zweedse moeder Ruori (Scandinavian Hound) van 1,5 jaar oud.

  • Welke sporten doe je?

Hardlopen mét en zonder hond, biken mét en zonder hond,  steppen met hond, sleeën met de honden in de winter als er sneeuw ligt en in de zomer suppen met hond (als je dat een sport wilt noemen.)

  • Hoe lang ben je actief in deze sport(en)?

Ik kom uit de topsport. Ik was in de jaren ’90 de beste Nederlandse hardloopster op de 10 km en liep toen ook een nieuw Nederlands record (32.22 min). Alle sporten vind ik leuk; maar hardlopen ging mij het beste af. Tijdens een blessure sprong ik op de fiets. Zo ben ik ook gaan bikejoren (mountainbiken met hond).

Toen ik geblesseerd was en niet kon hardlopen met de hond ben ik eerst gaan steppen en later gaan biken met de hond.

Sinds 2010 doe ik aan canicrossen. In dat jaar heb ik gelijk meegedaan aan het WK canicross toentertijd in Borken en won een zilveren medaille in mijn leeftijdscategorie met mijn 1e hond: Denha; een zeer bijzondere Rhodesian Ridgeback. Ik vond deze sport zo leuk dat ik mij hierin ook verder wilde ontwikkelen. Ik ging op zoek naar een echte race-hond en vond in Mikke mijn ideale canicross en bikejoring maatje; maar ook vriend voor het leven. In de jaren daarna kwamen Powerrr, Oslo en Joonas erbij.

  • Welk onderdeel doe je het liefst en waarom?

Bikejoren vind ik super leuk vanwege het feit dat mijn honden daar zeer goed tot hun recht komen. Ze kunnen hierin super hun snelheid en kracht kwijt. Canicross gaat eigenlijk te langzaam voor hen. Zelf vind ik de spanning en de hoge snelheden mooi in deze tak van sport; alleen moet je niet vallen…

Sleeën vind ik ook machtig; maar dat kan helaas maar zo weinig per jaar. Steppen vind ik het minst leuke onderdeel. Ik doe het wel op wedstrijden; maar puur om gezellig mijn hond even lekker te laten rennen. Ook dit jaar werden we Nederlands Kampioen op dit onderdeel. Dat heeft meer te maken met de kwaliteiten van de hond (Mikke) dan met mijn step-techniek. Ik train dit onderdeel nooit.

  • Wat zijn je doelen voor de toekomst in deze sport(en)?

Graag zou ik zo lang mogelijk fit en gezond willen blijven en op niveau deze sporten doen. Met de honden genieten van inspanning en ontspanning.

  • Wat is jouw mooiste sportmoment tot op heden?

Zo veel!! Het meest aansprekend is mogelijk onze Gouden medaille op het Wereld Kampioenschap Bikejoring in Polen in 2018 samen met Powerrr. In 2015 werden we ook al Europees Kampioen met bikejoring toen met Mikke in Schotland. En afgelopen jaar op het Europees Kampioenschap canicross in België klonk wéér het Wilhelmus toen voor Powerrr en mij op het onderdeel canicross.

Zelf ben ik óók enorm trots op ons eerbetoon aan Denha tijdens het Nederlands Kampioenschap canicross/bikejoring en steppen 2019 op het parcours in Arnhem waar Denha in 2017 is overleden. Dit was emotioneel en mentaal zo’n zware beproeving maar Mikke, Powerrr en Joonas hebben mij daar waanzinnig doorheen gesleept. We werden Nederlands Kampioen op ALLE onderdelen. Hoe bijzonder was dat?! Zooo bijzonder was Denha; mijn ster in de hemel!

  • Wat is het grappigste of minst leuke sportmoment tot op heden?

De grappigste momenten heb ik meegemaakt met mijn eigenwijze Ridgeback Denha. Die sprong tijdens een wedstrijd gewoon een moddersloot in of sloeg plots met een snelheid van boven de 30 km per uur plots gewoon rechtsaf omdat er daar een hoop paardenpoep lag om van te (vr)eten.

  • Kun je één tip geven aan andere canicrossers/steppers/bikers/sledehondenmushers wat je het beste wel/niet kunt doen in deze sport(en)?

Kijk altijd naar je hond tijdens training en wedstrijden. Jij bent zijn/haar gids én begeleider. Geef de hond niet de schuld wanneer jij niet presteert wat jij voor ogen had; maar kijk naar jezelf wat JIJ mogelijk verkeerd hebt gedaan.

  • Wat is jouw favoriete Fastdog product voor jouw hond(en)?

De Powerbonbons met stip! Maar uiteraard ook de Dog Performance (herstel) Shake én onze zelfgebakken Recovery-biscuits. Mijn honden hebben alles vanaf het begin getest en hebben uiteindelijk deze producten zelf gekozen. Zij vinden ze super lekker (elke keer weer!) en ik weet en zie dat dit het állerbeste is wat ik ze kan geven om ze goed en snel te kunnen laten herstellen!