Naam: Kirsten Schoonbaert                                                           

Geboortedatum:   16/03/1993

Woonplaats: Opwijk, Belgie

–          Wat vind je zo leuk aan sporten met honden?

Je bent nooit alleen om te gaan sporten, je hebt altijd compagnie. De honden hebben mij terug zin gegeven om te sporten en te lopen. Je bereikt je doelen ook samen en niet alleen. Het is een teamsport, maar dan met je trouwe viervoeters. Er is niks beter dan dat.

–          Wat voor ras hond(en) heb je en wat is/zijn hun naam(en)?

Ik heb vier honden en dit zijn allemaal greysters. Nike (9) is de oudste en de beste klimmer, hij heeft mij al vele TDM’s naar omhoog gesleurd. Door hem ben ik verliefd geworden op het ras. Daarna is mijn eerste greysterteefje gekomen, Indra (6). Dat was liefde op het eerste gezicht. Ik was bij de geboorte en vanaf de eerste moment had ik gekozen (ook al ging ik geen pupje nemen 😉 ) Van jongs af aan zat het hoofdje goed en wou ze niks anders doen dan lopen. Mijn derde hondje is Vitess (2). Zij komt uit Meno en Doti. Ik had altijd gezegd als er iemand met Mengo kweekt neem ik een pupje. En dat is dan ook gebeurd 😀 Een hondje dat zot is van zwemmen, fietsen, lopen en haar tennisbal. Als laatste is Seven (4) erbij gekomen. Hij is een reu met veel potentieel maar moet nog veel leren. Hij loopt steeds liever, maar stress speelt hem soms parten.

–          Welke sporten doe je?

Canicross, bike-joring, DS 1 of 2 en om mezelf voor te bereiden op de kampioenschappen een beetje atletiek. Ik heb ook skatinglatten thuis om samen met de hondjes skijoring te doen, maar jammer genoeg ligt er in België niet vaak genoeg sneeuw. Daarbuiten is paardrijden ook nog een andere passie van mij.

–          Hoe lang ben je actief in deze sport(en)?

Ik ben begonnen einde 2003 met canicrossen. Dus al 17jaar. Bike en Scooter doe ik nog niet zo heel lang, ongeveer vanaf 2013.

–          Welk onderdeel doe je het liefst en waarom?

Ik denk dat ik nog altijd het liefste canicross, en dan vooral in de bergen. Lopen heb ik altijd van kleins af gedaan en dit leunt daar wel het sterkst bij aan. Trails doe ik ook zeer graag en dat leunt dan weer meer aan bij de TDM. Ik vind het geweldig hoe je toptijden kan halen met behulp van je beste maatje. Alleen zou ik nooit zo snel kunnen lopen. Je bent ook op elkaar afgestemd en dat maakt het ook leuk. DS1 begin ik ook wel heel graag te doen, maar daar moet ik nog wat meer vertrouwen voor krijgen. Tegen die hoge snelheden door de bochten is niet mijn sterkste vak.

 

–          Wat zijn je doelen voor de toekomst in deze sport(en)?

Eerst en vooral samen met de hondjes plezier maken en de sport zo goed mogelijk beoefenen. Als we echt kijken naar de sport, waar ik samen met de hondjes goed wil zijn dan is mijn grootste doel altijd de Trophée des Montagnes. Sommigen zullen zich afvragen waarom met al die bergen. Maar samen met de hondjes in de bergen lopen vind ik het leukst. Het is ook echt 10 dagen afzien en er kan veel gebeuren op die 10 dagen. De andere doelen zijn ook wel nog belangrijk, zoals het EK en WK. Daar leef je sowieso ook een beetje naartoe.

–          Wat is jouw mooiste sportmoment tot op heden?

Om er eentje te kiezen is al niet zo makkelijk. Er zijn al vele mooie momenten geweest. Zoals mijn eerste europese titel en wereldtitel bij de kadetten toen nog met mijn eerste hond. Maar ook de drie eindoverwinningen van de TDM, met telkens andere honden doen me iets. Als ik er een moet kiezen is het misschien de TDM van 2019. We stonden steeds mooi aan de leiding, maar zijn dan 5min verloren. Uiteindelijk heeft Indra deze 5min toch nog weten goed te maken met mij en hebben we de TDM gewonnen met 2sec.

–          Wat is het grappigste of minst leuke sportmoment tot op heden?

Het grappigste sportmoment is misschien toch wel op het EK in Schotland in 2015. De grasberg na de start lag zo glad dat ik bij de groepstart gewoon op mijn kont naar beneden ben gegleden en zo de andere toch nog voorbij stak. Indra had niet eens door dat ik gevallen was.

–          Kun je één tip geven aan andere canicrossers/steppers/bikers/sledehondenmushers    

           wat je het beste wel/niet kunt doen in deze sport(en)?

Altijd proberen om plezier te maken met je honden. Ze voelen ook je stress dus hoe meer zenuwen je hebt hoe meer je hond misschien twijfelt. Je honden staan bij deze sport op de eerste plaats en verdienen dan ook veel liefde van hun baasjes.

–          Wat is jouw favoriete Fastdog product voor jouw hond(en)?

De powerbonbons! Mijn honden zijn er dol op! Perfecte snack na de training of wedstrijd. De hydration Power vind ik óók een goed product. Ze drinken het allemaal ook supergraag en zo hebben ze toch de nodige vocht en energie binnen!