Naam: Daphne Horsch (www.vanstip.nl)
• woonplaats/land
Midden van Nederland
• Wat vind je zo leuk aan sporten met honden?
De bijzondere, sterke band die je door sport met elkaar ontwikkelt.
Wat voor ras hond(en) heb je en wat is/zijn hun naam(en)?
Ik heb op dit moment drie honden van het ras Epagneul Picard, moeder, dochter en achterkleindochter: Flootje (2010), Meine (2016) en Tighe (2022).
• Welke sporten doe je?
Mijn jachthonden zijn van het type continentale staande hond, meer specifiek zijn het veelzijdige gebruikshonden, echte meerkampers. Dat houdt in dat de hond vóór het schot werkt om veerwild te zoeken en voor te staan, en ná het schot om het apport binnen te brengen. Ik breng mijn honden uit in beide disciplines. Meerkampers strijden per discipline tegen de specialisten.
Voor alle onderdelen bestaan aparte wedstrijden die hun oorsprong hebben in de jacht maar tot sport zijn geëvolueerd. De sport is voor alle disciplines een jurysport. Degene die de hond uitbrengt op wedstrijden wordt voorjager genoemd. Een voorjager kan zowel een amateur als een professional zijn. In deze sport wordt daar geen onderscheid in gemaakt.
• Hoe lang ben je actief in deze sport(en)?
Ik heb sinds 1974 honden en sinds 2004 Epagneuls die ik veelzijdig opleidt.
• Welk onderdeel doe je het liefst en waarom?
Het veldwerk, het werken voor het schot is voor mij de hoofdzaak maar apporteren, zweetwerk en showen doen we ook.
In het veldwerk moet de hond heel graag willen jagen, op randje buitenspel en toch in nauwe samenwerking met zijn voorjager. Niets mooier dan een hond die in geweldige stijl in harmonie met zijn voorjager door het veld gaat.
• Wat zijn je doelen voor de toekomst in deze sport(en)?
Als amateur is het een hele uitdaging om een hond op niveau te krijgen en helemaal om er een meerkamper van te maken die per discipline met de specialisten mee kan. Maar als het lukt is de voldoening des te groter. Met mijn jongste hond ga ik die uitdaging weer aan!
• Wat is jouw mooiste sport-moment tot op heden?
Dat is moeilijk kiezen, alle CACT’s, in veldwerk, apporteerveldwerk en zweetwerk vond ik ontzettend bijzonder om te halen, vaak zat er ook nog een mooi verhaal aan vast. Dat geldt ook voor de deelnames aan de Grote Prijs Jan Coldewey (de grote vijfkamp) en de Nimrod (het NK apporteren). Zowel mijn Epagneul bleu de Picardie als mijn Epagneul Picard Flo waren de eerste van het ras die aan de Nimrod deelnamen wat het extra bijzonder maakte. Een hond mag één keer in zijn leven aan deze wedstrijd deelnemen, als hij zich kwalificeert als één van beste 18 van dat jaar. Voor continentale staande honden valt er op de Nimrod tevens de Trofee de Winde te winnen, voor de beste veldwerker. Die eer viel in 2019 Flootje toe.
• Wat is het grappigste of minst leuke sportmoment tot op heden?
Het minst leuke sportmoment was dat ik in 2015 tijdens een koppelveldwedstrijd mijn kruisbanden scheurde waardoor ik niet kon deelnemen aan de Grote Prijs Jan Coldewey, de meerkamp voor continentale honden die eens in de drie jaar wordt georganiseerd en een jarenlange voorbereidingstijd vergt. Mijn hond had zich in de voorbereiding heel goed gekwalificeerd, maar zelfs de KNVB kon mijn knie niet in twee weken oplappen.
• Kun je één tip geven aan andere hondensporters wat je het beste wel/niet kunt doen in deze sport?
Zorg dat je een trainingsplan hebt en stel dat plan zo vaak bij als nodig. Leer de verschillende onderdelen apart van elkaar aan en in de juiste volgorde. Denk goed na over de verschillende stappen en neem je tijd want veelzijdig opleiden is niet eenvoudig.
• Wat is jouw favoriete Fastdog product voor jouw hond(en)?
Voor mijn eerste Epagneul was het moeilijk om tijdens lange wedstrijddagen mentaal en fysiek fit te blijven en probeerde ik zelf hersteldrankjes in elkaar te knutselen.
Later ontdekte ik Fastdog. In het begin gebruikte ik vooral de recovery-shake, maar inmiddels ben ik fan van veel meer producten zoals de hydration-power shake, de energy-bites en de dog-recovery-biscuits waar mijn honden dol op zijn. Ook verdragen ze de producten heel erg goed.



